Music art painting

Nick Twaalfhoven; Pop Art schilderijen met een grote dosis energie

Dat Nick Twaalfhoven van muziek uit de jaren ’60 en ’70 houdt is duidelijk terug te zien in zijn schilderijen. Bekende personages uit de muziekwereld van die tijd staan centraal in een energieke samensmelting van Pop Art en de kenmerkende artistieke stijl die de punk muziekstroming vergezelde. Het resultaat kan Music Art Painting worden genoemd, maar eigenlijk is Nick Twaalfhoven niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen. De schilderijen die hij maakt in zijn atelier in Arnhem, zijn net zo vaak een eerbetoon aan verschillende muzikale grootheden, als een expressie van zijn noodzaak om te schilderen.

Drie verschillende stijlen

De kunstwerken van Nick Twaalfhoven kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Deze zijn door de kunstenaar zelf in het leven geroepen. Zo schildert hij zachte en warme portretten van bijvoorbeeld Bob Dylan, Tom Waits, Herman Brood en Jimi Hendrix in een stijl die hij zelf Vintage Rock ’n Roll Art noemt. Hierin vindt u invloeden terug die zijn voortgekomen uit de graffiti kunst, zoals levensechte portretten van de muzikanten en een stijl die vergelijkbaar is met oude posters of nieuwsberichten. De Stencil Pop-Art schilderijen zien er rustiger uit, maar spreken misschien meer tot de verbeelding. Denk aan een zwarte afdruk van Jim Morrison, Elvis Presley of David Bowie gecombineerd met letterwerk (graffiti). Als laatste is er de Neo Pop Art stijl. Dit zijn mogelijk de meest energieke en kleurrijke schilderijen in het oeuvre waar duidelijke kenmerken van Pop Art en expressionisme samen komen in een krachtig schilderij.

Muziek en kunst

Natuurlijk is het geen geheim dat muziek en kunst goed samengaan en is Music Art painting iets dat al vele tientallen jaren wordt uitgevoerd. Veel muzikanten lieten zich inspireren door kunstenaars en vise versa. Een hedendaags voorbeeld van een soortgelijke collaboratie is die tussen Nick Twaalfhoven en de singer-songwriter Douwe Bob. Deze laatste heeft de kunstenaar gevraagd de aankleding van zijn Amsterdamse kroeg de ‘Fool Bar’ te verzorgen en dit heeft Twaalfhoven dan ook met liefde gedaan. Daarnaast heeft Douwe Bob zijn video voor het nummer ‘Pass it on’ opgenomen in het kunst atelier van Twaalfhoven in Arnhem.

Jimi Hendrix

Bekijk de schilderijen in het echt

De beste manier om echt van de kunst van Nick Twaalfhoven te genieten is natuurlijk door zijn schilderijen in het echt te bewonderen. Dit kunt u op afspraak doen op donderdag, vrijdag en zaterdag in zijn galerij in Arnhem. Als u eerst een email stuurt om een tijd af te spreken voorkomt u dat u voor een dichte deur komt te staan.