Kunst pop art

Punk, muziek, graffiti en Pop Art met een flinke dosis energie

De jaren ’60 en ’70 staan bekend als de Flower Power periode. Grootheden zoals Jimi Hendrix, Jim Morrison en David Bowie maakten muziek die door oudere generaties werd gehaat maar waar de jongeren een hele sterke band mee voelden. In die tijd draaide alles om muziek, maar ook om andere kunstvormen. De schilders Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat vulden deze muziek perfect aan met hun Pop-Art schilderijen en kunst. Veel kunstenaars werden door muzikanten beïnvloedt en vise versa. Ook vandaag de dag worden de muzikanten uit die tijd nog volop bewonderd en wordt veel hedendaagse muziek nog sterk beïnvloedt door die periode. Nick Twaalfhoven is een kunstenaar die deze muzikale grootheden vereeuwigt in zijn energieke schilderijen die gezien kunnen worden als een moderne representatie van de schilderijen van Lichtenstein, Warhol, Haring en Basquiat.

Neo Pop Art

Om Nick Twaalfhovens kunst Pop Art te noemen gaat wat ver. Zijn schilderijen zijn minder statisch en spreken meer tot de verbeelding dan het cartoonachtige werk van Lichtenstein, bijvoorbeeld. Zelf geeft hij aan zijn schilderijen in drie categorieën te verdelen, namelijk Neo Pop Art, Stencil Pop Art en Vintage Rock ’n Roll Art. De laatstgenoemde roept herinneringen op aan oude posters, vinyl of tijdschriften en combineert dit met zachte portretten van bijvoorbeeld Led Zeppelin, The Rolling Stones, Bob Dylan en Jimi Hendrix. De Neo Pop art is de meest energieke en kleurrijke stijl van Twaalfhoven. De muzikant wordt afgebeeld samen met andere teksten, tekeningen en foto’s, wat doet denken aan een collage. De Stencil Pop Art stijl is het rustigste en combineert zwarte afdrukken van de muzikant met teksten en rode graffiti.

The Beatles

De kracht van twee kunstvormen

Dat de schilderkunst en muziek goed samengaan wordt door Nick Twaalfhoven bewezen in zijn collaboratie met de Amsterdamse singer-songwriter Douwe Bob. De samenwerking kwam tot stand toen Douwe Bob Twaalfhoven vroeg de aankleding van zijn Amsterdamse kroeg de ‘Fool Bar’ te verzorgen. Dit deed Twaalfhoven maar al te graag. Ook heeft Douwe Bob zijn video van het nummer ‘Pass it on’ in het atelier van Nick Twaalfhoven in Arnhem opgenomen en kunt u daarin de kunstenaar aan het werk zien.

De schilderijen bekijken en kopen

Als u geïnteresseerd bent om Twaalfhovens kunst Pop Art schilderijen te bekijken en eventueel aan te schaffen, dan kunt u een afspraak maken en zijn atelier in Arnhem bezoeken. Dit kan op donderdag, vrijdag en zaterdag. Stuurt u simpelweg een email naar de kunstenaar en deze zal voor u de deuren openen.